tisdag 26 mars 2013

ärtsoppa och pannkakor

Torsdag kommer tidigt denna veckan, och ärtsoppa med pannkakor får bli min måndagsmiddag. Billigt och gott om man man planerar och har tid att lägga på matlagningen.



Ärtsoppa

Tid: 12 timmar blötläggning, Strax över en timme tillagning
Portioner: 6 portioner
kostnad 15:- eller 3:- per portion

Pannkakor
Tid: 20-30 minuter
Portioner: 6-8 pannkakor
Kostnad: 5.50:- eller strax under 1:- per pannkaka

Ärtsoppan

1 Paket gula örtor
2 grönsaksbuljontärningar
2 gula lökar
1tsk timjan
1tsk salt

Blötlägg ärtorna i ungefär 12 timmar, skölj av dem och sortera ut eventuella ärtor som inte svällt (dom är små och grushårda så du hittar dom lätt). Koka upp i 1.5 liter vatten tillsammans med salt och timjan. När det kokat upp sänk värmen och häll i den hackade löken. Låt koka i ungefär en timme (smaka av, när den fått rätt konsistens så är den klar), rör om då och då.

Veganpannkaka

5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½tsk salt


blanda det torra, häll på mjölken och vispa tills du får en slät smek. Stek i lite matlagningsfett, förslagsvis Carlshamns flytande vegetabiliska margarin.Ha på vad du tycker passar, när jag äter pannkaka lite mer som mat så brukar jag föredra lite citronsaft och socker, som dessert så brukar jag gilla Tofulines vaniljglass och/eller sylt.



Kostnad för kalaset

Pannkakor
5 dl mjölk 1:- vid hemmagjord havremjölk, 7.5:- om du köper i butik
4dl mjöl 1,50:-
2tsk bakpulver och salt 1:-
matfett för stekning 2:-

Ärtsoppa
1 Paket gula ärtor 10:-
2 grönsaksbuljongtärnar 2:-
2 gula lökar 2:-
kryddor, salt, en klick senap 1:-

Summa
Ärtsoppa 15:- eller ungefär 3:- per portion
Pannkakor 5,50:- eller strax under 1:- per pannkaka
Total 20.50:-

1 kommentar:

  1. och spara på elen med genom minimal gräddning av pannkakorna, smart tänkt!

    SvaraRadera