måndag 8 december 2014

Lassekuttar

Mia var sugen på Lussekatter (även känt som Lassekuttar i min familj) och jag var baksugen idag. En perfekt matchning alltså. 



Tid: 2-3 timmar
Portioner: 35-40
Pris: 56.5:- eller 1.5:-/portion

Det vi behöver är

Deg:
1g saffran (2pkt)
2dl socker
2 msk rom
50g jäst för söta degar
175g carlshamns margarin
5dl växtmjölk
½tsk salt
~14dl vetemjöl (800g)

Sockerlag
1dl vatten
1dl socker

Blanda saffran med rom och 1 tsk socker, rör om och låt vila i 30 minuter. Vill du spara in på receptet så kan du använda vatten istället för rom (Mia hade rom hemma, och alkoholen kokar ju bort vid 60 grader, så jag tog lite för smaken).

Smält smöret och blanda med mjölken så det blir 37 grader, smula jästen i en bunke och vispa ned mjölkblandningen. Vispa i rom/saffransblandningen. Blanda i mjöl, socker, salt och knåda degen ordentligt (cirkus 15 minuter, tillsätt mer mjöl om det behövs för att få en slät och lättarbetad deg). 

Låt degen jäsa i en timme, strax över en timme. Jag lät min deg jästa i 2 timmar då jag stack iväg och tränade mellan.


När degen jäst klart, knåda in ungefär 1 deciliter russin i den på en mjölad arbetsbänk. Dela upp i typ 40 jämnstora bullar och gör valfri sorts lussekatter av dom.

Låt dina skapelser jäsa ytterligare 30 minuter på plåten. Koka upp 1 deciliter socker med 1 dl vatten under omrörning. Pensla med denna sockerlaget och garnera med ytterligare russin innan du skickar in dom i ugnen. Gör du en saffransfläta som mig så kan du med fördel garnera med lite pärlsocker också. 

Grädda i 8-10 minuter på 225 grader i mitten av ugnen.

Kostnad
1g saffran (2pkt) 27:-
170g socker 3:-
2 msk rom 10:-
50g jäst för söta degar 2:-
175g carlshamns margarin 7:-
5dl växtmjölk 1:-
½tsk salt försvinnande lite.
800g vetemjöl 6.5:-

måndag 1 december 2014

Matig lins och rotfruktssoppa

Jag är en sucker för soppor till lunch. I mitt "sluta ha ett BMI på 30"-projekt så försöker jag äta sallad eller soppa till lunch varje dag, det går väl sådär men jag är ju iaf inte BMI 30 längre vilket är rätt skönt.

Idag blev det en lite matigare lunchsoppa.

Tid: 15 minuter
Portioner: 2
Pris: 10.5:- eller 5.5:- per portion



Det vi behöver är

1 Stam grönkål
1 mellanstor morot
1 mellanstor potatis
½ lök
1 näve färsk persilja
1 vitlöksklyfta
1 chili
1dl linser
1msk torkade alger
Salt och peppar



Finhacka allt utom linserna och dom torkade algerna och fräs på några minuter i olja. Häll på runt 5dl vatten, låt koka upp och sen koka på mellanvärme i några minuter (runt 5-7 minuter beroende på hur finhackad potatisen och moroten är) innan du lägger i linserna och algerna. Fortsätt koka tills linserna fått den konsistens du önskar. Ungefär 5 minuter på röda linser. Smaka av med salt och peppar, jag upplevde att det inte behövdes någon buljong då ingredienserna gav såpass mkt smak.

Violá! En snabb lunchsoppa för en spottstyver! Vill du ha den vattningare så ha i mer vatten, vill du gotta till det lite mer så kan du toppa med lite havregrädde eller kokosmjölk på slutet.


Kostnad

80g linser 1.5:-
30g grönkål 2:-
70g morot 0.5:-
70g potatis 0.5:-
20g lök 0.5:-
1 färsk persilja 0.5:-
1 vitlöksklyfta 1:-
1 chili 1:-
1msk torkade alger 1:-
Salt, peppar, olja 2:-

söndag 10 augusti 2014

Grahamsbröd

Äpplet faller inte långt från trädet.

Mia frågade förut om hon skulle springa iväg och köpa bröd på Coop. Jag tyckte snarare att det räckte med lite jäst, en deg kan jag ju sätta. Så, degen sattes och sen stack jag ut och cyklade medans degen jäste (farsan är pensionerad bagare och har cykling som sin främsta träningsform).

Tid: 3 timmar (typ 30 minuter i ugn, 10 minuter aktivt arbete, resten jäsning)
Portioner: 2 Limpor.
Pris: 12.5:- eller 6:- per limpa.




5dl Grahamsmjöl
7dl Vetemjöl
5 dl vatten
3msk olivolja
1tsk socker
1tsk salt
50g jäst

Smula jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) vispa ner vattnet och ös i resten. Knåda till en fast bulle (kan behövas något mer mjöl, du märker). Låt jäsa i typ en timme under bakduk.

Bullen kan du göra lite vad du vill av sen, brödkakor, matbullar, limpa, korvbröd. Jag gjorde 1 limpa, 10 korvbröd och 1 yttepyttekaka av en slatt.

Låt sen jäsa 30 minuter eller så på plåten innan du skjutsar in den i 10-30 minuter på 175-225 grader (lite varierat beroende på vad du gjort). Pensla med vatten innan du skickar in i ugnen. Du kan ju om du vill garnera med sesamfrön, solrosfrön eller något annat gott om du känner för det.



Kostnad:

300g Grahamsmjöl 4.5:-
420g Vetemjöl 2.5:-
45ml olivolja 3:-
socker/salt 0.5:-
50g jäst 2:-

onsdag 16 juli 2014

Potatissallad

Jag och Mia ska pick-nick luncha med Pia och hennes familj idag. Ville ha en potatissallad till detta, så fixade en igår.

Tid: 45 minuter
Portioner: 6
Pris: 28:- eller 4.5:- per portion



Vad vi behöver

1.5kg potatis
80g persilja
1 knippe gräslök
Några deciliter majonäs

Skala och skiva potatisen i lagom stora bitar, koka i saltat vatten tillsammans med persiljestjälkarna tills dom blivit mjuka. Hacka persiljabladen och klipp gräslöken i lagom storlek. Slå majonäsen medans potatisen kokar, recept hittar du här.

När potatisen är klar, plocka bort persiljestjälkarna och låt den svalna. Du kan med fördel skölja den i kallt vatten ifall du vill skynda på avsvalningen. Blanda potatisen med gräslök, persilja majonäs tills du får önskad ratio. Smaka av med salt och peppar.

Potatis: 11:-
80 persilja 2:-
1 knippe gräslök 7:-
5dl majonäs 8:-

fredag 11 juli 2014

"falafel" på gula ärtor

Gula ärtor är billigare på kilot än kikärtor och jag är ruskigt fattig. Så, nu blir det ingen lyxfalafel på kikärtor, nu blir det falafel på billiga svenska råvaror.

Igår gjorde jag 6 portioner ärtsoppa på 500g gula ärtor, och då jag hade blötlagt ett 1 kilo så hade jag ju följdaktligen 500g kvar.



Tid: 30-45 minuter (plus tid för blötläggning)
Portioner: 22 rejäla bullar (7 portioner)
Pris: 17:- eller 2.5:- per portion

500g ärtor
80g persilja
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk salt
1 tsk cayennepeppar
0.5dl vatten
0.5-1dl vetemjöl


Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten (3-4ggr så mkt vatten som ärtor) över natten. Byt vatten och skölj ärtorna innan du mixar.

Hiva i allt i en bunke, och mixa tills du får en fin, slät smet. Låt vila en liten stund. Rulla bullar av valfri storlek (jag kände för rätt rejäla bullar nu, och kommer nog räkna 3st som en rejäl portion när jag lägger upp mat till mig). Vill du så kan du ha i vitlök också, jag har förätit mig lite på vitlök de senaste, så skippade det.

"Fritera" bullarna i rikligt med olja i en stekpanna.

Violá! billig falafel!



Pris:

500g ärtor 7.5:-
80g persilja 3:-
Kryddor 5:-
1dl olja 1.5:-

tisdag 17 juni 2014

"Tekakor" och brödkaka

Midsommar kryper sakta inpå oss, och vi alla (nästan) har ju små kompromisser i våra förhållanden. I mitt förhållande så är min kompromiss att jag börjat fira andra högtider än Påsk och 1:a maj.

Påsk firas traditionsenligt med att spela spel på Gothcon i Göteborg, 1:a Maj firas traditionsenligt genom att gå ut och marschera med någon av organisationerna på vänsterkant, skanderandes om socialism och klasshat.

Midsommar har jag förstått som en tradition för fylla och mat. Fyllan skippar jag då jag är medlem i IOGT-NTO, men maten lägger jag gärna tid på. Igår gjorde jag majonäs, seitan, potatissallad och senapssill. Idag bakar jag tekakor och en brödkaka. Brödkakan ska jag förhoppningsvis använda som en tårtbotten till en smörgåstårta. Vi får se hur det blir med det.

Tekakor iaf, snodde ett recept från farsan (som arbetat inom bageri sen han var 15 bast, och nu är pensionär sedan några år tillbaka, med 30+ år som egenföretagare inom bageri och konditoribranschen).


Tid: 6 timmar (1 timme aktivt arbete, 5 timmar jäsning)
Portioner: 35-40 tekakor
Pris: 25:- eller runt 0.65 per tekaka.

1 liter vatten
2hg Socker
2hg Fett (jag använde carlshamns mjölkfria margarin)
1hg jäst
20g salt
1.5kg mjöl

Smält smöret och tillsätt vatten tills blandningen är kroppstempererad (37 grader, känn med fingret, känns det varken varmt eller kallt så är det 37 grader).

Blanda nästan allt av mjölet och det torra ingredienserna i en bunke, tillsätt vatten och jästblandning, knåda till ett bulle som du låter jäsa i några timmar (min fick jäsa i 5 timmar ungefär).

Farsan sa att man skulle göra en vattningare bulle på hälften av jästen och mjölet, låta den förjäsa och sen tillsätta resten. Detta glömde jag helt av tyvärr, ska prova det nästa gång.

använd resten av mjölet vid utbakning. Knåda ihop den jästa bullen och gör bullar på 1hg/st av degen. Borde bli ungefär 35-40 bullar av en deg. Använder du kupad hand och rullar mot underlaget så får du fina bullar som du sen kan platta ut genom att lägga bullen i ena handen och slå den platt med andra. Nästa gång tänker jag nog använda 50-75g av degen per bulle och försöka kavla ut den istället och se om den blir plattare.

Låt tekakorna jäsa en stund på plåten innan du stoppar in dom i ugnen. Jag lät dom jäsa ungefär 30 minuter. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader tills dom fått en fin gyllenbrun färg (15-20 minuter ungefär).




 Kostnader



2hg Socker & 20g salt 2.50:-

2hg Fett 8:-
1hg jäst 4:-

1.5kg mjöl 10.50:-

lördag 31 maj 2014

Kanske det glassigaste sommargigget av dom alla.


Jag har tidigare varit ute med Djurens Rätts sommarturné och propagerat för veganism på festivaler och torg. Sjukt soft och sjukt givande. Veganismen är en rörelse som förökar sig i samtalet och om man bara får en person att tänka i djurrättstermer så ger det ringar på vattnet.

I sommar så är jag inte ute med Djurens Rätt, men har fått världens bästa sommargig istället. Precis som när jag är ute med Djurens Rätt så sprider jag det veganska evangeliet, men till skillnad från med Djurens Rätt så omvänder vi inte med samtal utan med kebabtalrikar och tzayspett.

Så, är du på summerburst, kom förbi Jonsborgs mattält och tjacka några av godsakerna!


söndag 18 maj 2014

Seitanbullar

Seitan, seitan, seitan, seitan. Guds gåva till mänskligheten och nu när jag köpt gluten från Tyskland så kan man ju baka på latmansvis.

Tid 1.5 timmar
Portioner: 2-3 portion. 16 bullar
Pris: 22:- eller 7-11:-/portion



1.5dl gluten
2msk rismjöl
1msk vetemjöl
vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar

1 buljongtärning
1msk ketchup
1krm liquid smoke
1.5dl vatten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp hälften vattnet i en kastrull, smula ner buljongtärning och rör ner de andra blöta ingredienserna. när buljongtärningen lösts upp, häll i resten av vattnet så det blir ljummet.

Rör ner vätskan med dom torra ingredienserna, knåda i typ 5 minuter, hacka upp bullen i 16 ungefär lika stora delar och gör bollar av dom. Låt bollarna vila ett slag (typ 15 minuter)

Buljong

5 dl vatten
1krm liquid smoke
1 buljongtärning
3 msk bjäst
2 chilifrukter
½ lök
salt, lite olja

Hacka upp löken och chilifrukterna. Fräs löken och chilin i oljan tills det svettats lite. Häll på vattnet, smula ner buljontärningen och lägg i de andra ingredienserna. Koka upp och låt koka, fast inte riktigt på högsta värmen (vi vill vara någonstans mellan koka och sjuda).

Lägg ner bollarna i buljongen och låt dom koka i en 45 minuter sådär.

Sen har vi bollar som kan användas som alternativ till köttbullar, eller om vi mixar några stycken, som alternativ till tacofärs eller som alternativ i en köttfärssås.

Som Die Antwoord säger, Worship Seitan!




90gram gluten 2.5:-
20 gram rismjöl 1:-
10 gram vetemjöl 50 öre
2 buljongtärningar 2.50:-
1msk ketchup 1:-
2krm liquid smoke 1:-
3 msk bjäst 5.5:-
2 chilifrukter 5:-
½ lök 1:-
vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar, lite olja 2:-

onsdag 14 maj 2014

Grön morgonsmoothie

Gröna smoothies ser i min värld jättegoda ut och med rätt ingredienser så blir dom jättegoda också. Jag svängde ihop en i förra veckan som smakat underbart.

Har precis fått en Magic Bullet av mina svärföräldrar, men en vanlig mixer funkar prima.



Tid: 5 minuter
Portioner: Ett glas
Pris 8.50:-

Vad jag använde var

20g Spenat
1 Apelsin
1 Banan

Mixa allt, är apelsinen vattning så behövs det ingen ytterligare vätska, annars så kan man använda jouice, vatten eller, det jag föredrar, kallt grönt te.

20g spenat 1:- (Coop reader ut 200g spenat för 10:-)
250g Apelsin 3.5:-
200g banan 4:-

tisdag 6 maj 2014

Latmansmatad

En av dom vanligaste grejjerna jag brukar fixa när jag känner noll inspiration är någon form av asiatiskt inspirerad gryta. jag har många gånger funderat på att göra en bloggpost om det, men då jag gör det när jag inte pallar göra något annat och bara vill fixa mat så enkelt och snabbt som möjligt så orkar jag aldrig väga upp eller räkna ut kostnaden.

En av fördelarna med att vara vegan är att även oinspirerand mat ser rätt god ut och ser ut att vara balanserad, även om allt du gör är att slänga ner typ allt som finns i skafferi och kyl, häller på kokosmjölk och låter det puttra ett slag.

Så, idag blev det latmansgryta. Kryddad med kikomans soja, himalaya salt, peppar, färsk chili och färsk persilja. puttrandes i kokosmjölk. Som sagt.

Recept: allt du har, med dom färska kryddor du har hemma, i en gryta. puttra ett slag, slafsa i dig, gärna med pinnar.


torsdag 1 maj 2014

solrospastej

Kände för en go wrap igår och då fick det bli en grönsakswrap med en pastej gjord främst på solrosfrön.

Tid: 40 minuter
Portioner: 10-12 mackor eller 4-6 wraps med rätt rikligt på.
Pris 26:-



3 dl solroskärnor
1 paprika
1 lök
1 stor chili
2 msk tomatpure
2 dl persilja
5-8 msk olja
2krm rökarom
1 skvätt citron
salt, peppar.

låt solrosfröna ligga i blöt en stund innan (typ 20-30 minuter eller så, gärna i varmt vatten). Häll av och hacka alla ingredienser, fräs på allt i en stekpanna i typ 10 minuter eller så. Lägg i bunke, mixa tills du fått önskad konsistens. Bre på macka eller på en wrap.

150g solroskärnor 4:-
250g paprika 12:-
150g lök 1:-
20g chili 2:-
2 msk tomatpure 2:-
2 dl persilja 3:-
5msk olja 1:-

rökarom, citron, kryddor. 1:-

torsdag 24 april 2014

Piroger

Tjejen arbetar på Eriksbergs Gastronomia och brukar köpa med sig piroger hem ibland. Piroger som ser supergoda ut. Jag har ett bra tag nu varit grymt sugen på piroger av denna orsaken men aldrig riktigt tagit mig för att göra. Igår kväll blev det ordning på det.



Tid: 1 timme.
Portioner: 4 piroger
Pris: 19:- Eller 5:- per pirog

Vad vi behöver

Pizzadeg.
2 dl röda linser
1dl kokosmjölk
100g champinjoner
2 Nävar spenat
Dill
Gräslök
salt, peppar.

Koka upp linserna i fyra deciliter vatten och låt sen puttra på låg värme i ungefär 20 minuter. Krydda med dillstjälkar, salt och peppar.

Hacka upp dillen, gröslöken, spenat och champinjonerna. Stek på, rör ner linserna och häll ner nästan all kokosmjölk (lite ska vi använda till garnering av pirogerna). Låt det puttra tills kokosmjölken fått reducerats lite.

Dela pizzadegen i fyra delar, och kavla ut lite avlånga pizzor, lägg röran i mitten och vänd över kanterna. Helst så ska det finns lite utrymme i mitten där vi häller en liten skvätt (typ en tesked) kokosmjölk. Kör in i ugnen på 200 grader i runt 20 minuter.

2msk olivolja 2:-
5dl mjöl 1.50:-
2tsk potatismjöl 0.50:-
Spenat 4:-
140g röda linser 2.5:-
50g champinjoner 4:-
Dill 1:- (Hemköp rear ut)
Gröslök 1:- (Hemköp rear ut)
1dl kokosmjölk 2:- (Saigon säljer på litern för 18:-/liter)
Salt, peppar 0.50:-

måndag 21 april 2014

zucchinigratäng

Försöker hitta ett sätt att äta Zucchini på som jag uppskattar, så idag blir det en zucchinigratäng med gräddstuvad grönkål och frikadeller (anammabollar kokta i gräddsås). Anamma föresten. Dom har gått 100% veggo på alla sina produkter och säljer dom för ett pris som faktiskt ligger i närheten av vad köttisar betalar. ytterligare ett tecken på att helt vegetarisk mat normaliseras mer och mer. Kolla in dom i din närmaste matvarubutik (nej, jag får inte pröjs av anamma, jag gillar dom bara väldigt mycket).
 


Tid: 1h
Portioner: 4-6
Pris: 34.50:- Runt 7 spänn per portion.

2 små zucchinis
2 små lökar
2 morötter
1 Broccolihuvud

5msk ajvar
2dl grädde
salt, peppar.

Skala och skär upp zucchinin, massera in lite salt och lägg upp på papper i 30 minuter så vattnet dras ut. Hacka upp alla andra ingredienser och blanda dom efter eget tycke och smak i en ungsform (jag tog zucchini i botten, följt av allt annat, följt av ett lager ajvar och sen avsluta med ett lager zucchini på toppen).

Blanda ner salt och peppar i grädden, rör/skaka om och häll över gratängen.

Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i cirkus 40 minuter.



2 små zucchinis 15:-
2 små lökar 1:-
2 morötter 0.5:-
1 Broccolihuvud 7.5:-
5msk ajvar 4.5:-
2dl grädde 5:-
Kryddor 1:-

torsdag 17 april 2014

Vegetarisk senapssill

Det är ju påsk trots allt, och på påsk så äter vi sill. Som vegan blir det ju lite svårt, så vi får fixa lite av denna gotta som går att äta med ett rent samvete.

Tid: 20 minuter
Portioner: 4-6
Pris: 19.50:- eller runt 3.5:- per portion.


Vad vi behöver

1 Aubergine (runt 350g)
1 dl senap
2 tsk salt
3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½dl vatten
1 dl hackad dill

Skiva upp Auberginen i lagom stora skivor, tänk dig att dom ska vara ungefär så stora som sillbitar brukar vara så hamnar du rätt. Koka auberginen i lätt saltat vatten tills dom blir sladdriga (som sill ska vara).

Under tiden som auberginen kokar så kan du fixa marinaden. Blanda alla andra ingredienser i en bunke och rör om. När auberginen kokat klart, låt den rinna av en stund och rör sedan ner den i marinaden, ställ in i kylen över natten och njut dagen efter, till exempel på en knäckemacka till frukost.

350g Aubergine 11:-
1 dl senap 3:-
1 msk vinäger 1:-
1 dl olja 1.5:-
1 dl hackad dill 2:-
salt, socker. 1:-
total: 19.50:-

onsdag 16 april 2014

lök och linssoppa

Christoffer Almqvist klagade på mig för att jag slutat posta här på bloggen, och det får man väl ge honom. Jag har känt att det bara skulle bli "tråkiga" postningar, men ska väl försöka ta itu med det och faktiskt posta lite vardagsmat istället. Det är ju trots allt vardagsmat som är fattigmansmat. Igår blev det en lök och linssoppa till middag.

Tid: 20 minuter
Portioner: 2-3 portioner
Pris 11:- eller 4:- per portion

Vad vi behöver

1msk rapsolja
150g gul lök (tog en förhållandevis stor)
4 små chilifrukter
1.5dl persilja
2dl röda linser
1 liter vatten
salt, peppar

Hacka chilin, löken och persiljan. förstek det ett par minuter i kastrullen så smakar det bättre, häll på vattnet och häll i linserna. Låt puttra i 15-20 minuter (tills linserna är klara). Mixa med stavmixer. Vill du garnera så kan du ha på lite av den hackade persiljan och/eller en skvätt av carlshamns matlagningsgrädde vid servering. Funkar också prima med något bröd till, ett par skivor av Tjörnbagarns barkis exempelvis.



Pris

150g gul lök 1.5:-
4 små chilifrukter 4:-
1.5dl persilja 2:-
140g röda linser 2.5:-
olja, kryddor 1:-
total 11:-

fredag 7 februari 2014

(Arabiska?) Tunnbröd och en bonussås till Linda

Jag är en rejäl sucker för olika arabiska tunnbröd som man kan köpa för en billig peng på Orienthuset och på andra välsorterade butiker (som Hemköp i Nordstan exempelvis). Dock så har inte någon av de två coop butiker som finns i närheten av vår nya lya det så idag blev det till att baka eget istället. Hittade ett käckt recept på youtube.




Tunnbröd


Tid: 30 minuter (plus ev 30 minuter vila i kylskål)
Portioner: 10-12 bröd.
Pris: 4:-(eller 40 öre per bröd)

Vad vi behöver

5dl mjöl
1.5msk olivolja
1tsk salt
strax över 1dl vatten

Blanda salt och mjöl, rör runt lite så att saltet fördelat sig jämt i mjölet blanda ner oljan och "knåda" ut den också, när du tycker det är lämpligt så i med delar av vattnet knåda och se ifall du behöver mer vatten för att få en fin bulle. När du är nöjd med bullen så kan du lägga den i plast och låta den vila i kylskåp en stund (typ 30 minuter) eller fortsätta direkt.

Rulla bullen till en typ "rulltårta" och skär den i ungefär 10 lika stora bitar, (jag skar i tolv och dom blev lite små). platta ut bullen så dom blir runda, och kavla ut till platta stycken, tunna nog för att du ska kunna se din hand genom dom. Stek på båda sidorna på en mycket het och lätt oljad gjutjärnspanna.









Vitlökssås



Tid: 5 minuter
Portioner: 2.5dl (typ 4 portioner)
Pris: 11.5:- eller 3:- per portion

2dl soyghurt
½dl havregrädde
4 vitlöksklyftor
salt, timjan, rosmarin

Blanda ihop alla ingredienserna, pressa ner vitlöken och rör om.


Pris

Tunnbröd
5dl mjöl 2:-
1.5msk olivolja 1.5:-
salt 0.50:- (jag använde himalaya salt, och det är typ snordyrt).

Vitlökssås
2dl soyghurt 6.5:-
½dl havregrädde 1.5:-
4 vitlöksklyftor: 2.5:-
kryddor: 1:-


söndag 26 januari 2014

Café Pommerans

Jag och tjejen har flyttat till ett slott (en 2:a) på Hisingen från vårt arbetar residens (en 1:a) i Kortedala. Många fördelar kom med denna flytten, kanske framförallt att tjejen får 10 minuter promenad till sitt jobb istället för 1 timme med västtrafik enkel väg och min väg till skolan blev en väg som är enklare och snabbare att cykla än det är att cykla från Kortedala.

En fördel som jag inte riktigt anade att jag skulle få när vi bestämde oss att flytta var dock närheten till Café Pommerans ute i biskopsgården. Nu kan jag också slafsa i mig en pizza utan några egna ansträngningar och jag kan till och med få den hemlevererad. Hade någon sagt till Lilla Christoffer 16 bast när han blev vegan att när han skulle fylla 32 så skulle han få hemleverans av veganpizza till ett skälig pris så hade han trott att en skojjat med honom. I större butiker fanns då en sorts sojamjölk, med tur en god tartex istället för den äckliga naturella, en hockeypuck som kallades för "veganost" trots att det snarare borde saluförts som en brädbit och någon jävla sås från blå band.

iaf, är väl inte fattigmansmat direkt, men beställde mig en familjepizza från Café Pommerans idag. Familjepizza blev det för att förhoppningsvis få pizza över till lunch och frukost imorgon. Kylskåpskallpizza är typ det godaste som finns på den här sina Mellerud Special. Den smakade bra, den kom fram snabbt, den kostade typ som köttpizzorna och jag fick känna mig normal.

Tid: 40 minuter
Portioner: 4-6
Pris: 225:- (runt 50:- per portion)


Pizza: 190:-
Frakt: 30:-
Kortavgift: 5:-