måndag 8 december 2014

Lassekuttar

Mia var sugen på Lussekatter (även känt som Lassekuttar i min familj) och jag var baksugen idag. En perfekt matchning alltså. 



Tid: 2-3 timmar
Portioner: 35-40
Pris: 56.5:- eller 1.5:-/portion

Det vi behöver är

Deg:
1g saffran (2pkt)
2dl socker
2 msk rom
50g jäst för söta degar
175g carlshamns margarin
5dl växtmjölk
½tsk salt
~14dl vetemjöl (800g)

Sockerlag
1dl vatten
1dl socker

Blanda saffran med rom och 1 tsk socker, rör om och låt vila i 30 minuter. Vill du spara in på receptet så kan du använda vatten istället för rom (Mia hade rom hemma, och alkoholen kokar ju bort vid 60 grader, så jag tog lite för smaken).

Smält smöret och blanda med mjölken så det blir 37 grader, smula jästen i en bunke och vispa ned mjölkblandningen. Vispa i rom/saffransblandningen. Blanda i mjöl, socker, salt och knåda degen ordentligt (cirkus 15 minuter, tillsätt mer mjöl om det behövs för att få en slät och lättarbetad deg). 

Låt degen jäsa i en timme, strax över en timme. Jag lät min deg jästa i 2 timmar då jag stack iväg och tränade mellan.


När degen jäst klart, knåda in ungefär 1 deciliter russin i den på en mjölad arbetsbänk. Dela upp i typ 40 jämnstora bullar och gör valfri sorts lussekatter av dom.

Låt dina skapelser jäsa ytterligare 30 minuter på plåten. Koka upp 1 deciliter socker med 1 dl vatten under omrörning. Pensla med denna sockerlaget och garnera med ytterligare russin innan du skickar in dom i ugnen. Gör du en saffransfläta som mig så kan du med fördel garnera med lite pärlsocker också. 

Grädda i 8-10 minuter på 225 grader i mitten av ugnen.

Kostnad
1g saffran (2pkt) 27:-
170g socker 3:-
2 msk rom 10:-
50g jäst för söta degar 2:-
175g carlshamns margarin 7:-
5dl växtmjölk 1:-
½tsk salt försvinnande lite.
800g vetemjöl 6.5:-

1 kommentar:

  1. Gott! Själv använder jag Kesella eller färsk ricotta, iofs, men...

    SvaraRadera