onsdag 10 april 2013

Allmänna tankar om att bli vegan

Detta är inget matinlägg utan ett inlägg där jag tänker lite allmänt kring veganism och några faktorer som gjort att jag lyckats vara vegan i 15 år.

Gårdagen var en dag helt utan inspiration. Åt några mackor, med lite rester på som jag slängde in i en smörgåsjärn. Gott, vad jag var sugen på, men inte något värt att presentera på en blogg.

Idag har jag gått och funderat lite på vilka frågor och föreställningar man brukar stöta på hos presumtiva veganer. Människor som rent ideologiskt har blivit veganer men inte lyckats implementera det fullt ut i sina liv. Människor som går med rätt mycket kognitiv dissonans med andra ord (Melanie Joy tar upp det i sin bok "Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows").

Trappa ner

En vanlig föreställning, särskilt om dom är köttätare, är att man måste lägga om sin kost fullt ut redan från start. En föreställning jag förstår, men som inte alltid är fullt realistisk. Det jag brukar föreslå är att man försöker ersätta någon grej i taget och gå sakta framåt med veganismen som mål. Det är viktigt att ha med sig att man socialiserats in i en köttätande kultur och att maten är en otroligt viktig del i att vara människa. Vi bör ju äta åtminstone tre gånger om dagen, och att då vara på helt ny marker hela dagen blir lätt överväldigande. Hitta något du tycker om, som du kan ersätta, en tidigare animalisk produkt som du konsumerat, med. Enkla grejer är att byta ut komjölken mot havre-/ris-/soja/mandel-/hasselnöts-mjölk. Köttprotein finns det många saker du kan ersätta med. Antingen färdiga produkter att köpa i nästan varje frysdisk, eller tofu som finns i nästan varje butik värd namnet samt på asiatiska livsmedelsbutiker. När du byggt upp en ny vana och gjort dig av med en gammal vana så kan du byta ut något mer i din kost. Tids nog så kommer du inse att du gått och blivit fullt ut vegan knappt utan att du märkt det eller känt av några egentliga omställningskonsekvenser. Det kommer troligtvis gå snabbare än förväntat också.

Pragmatism

En annan vanlig föreställning är att det är viktigt att vara principfast, vilket jag håller med om. Människor bör i möjligaste mån hålla fast vid sina principer, men då är det också viktigt att ha adaptiva och realistiska principer. Jag språkade med en kille på Kellys för några år sedan som var Lacto-ovo vegetarian. Han tyckte väl egentligen att veganism var det ideologiskt rätta, men han hade svårt att avhålla sig från bakfyllepizzan med riktig ost på söndagar vilket resulterade i att han "bara" var lacto-ovo vegetarian och åt mjölk/ägg på nästan daglig basis. Han ville vara principfast, men istället för att hålla sig till en hårdare ställd princip som i högre utsträckning kongruerade med hans ideologiska övertygelse så valde han en mildare princip som även funkade på bakfyllesöndagar. Det jag vill få fram är att här hade det varit en mer adaptiv princip att försöka minska det lidande man åsamkar i så stor utsträckning man orkar. Att leva som vegan på veckodagarna och sen göra det där lilla avsteget när söndagen kommer. Visst, han skulle fuskat lite, men över lag så hade det lidandet han bidrar till varit mindre. Har också stött på samma resonemang hos andra kring mjukglass på sommaren eller vad det man nu har svårt att lämna bakom sig.

Kosttillskott

En tredje vanlig föreställning jag stöter på ibland är att man borde kunna få i sig allt man behöver genom sin kost, en annan vanlig (van)föreställning i anslutning till det är att köttätare får det. Det är snarare som så att människor lite sådär allmänt har näringsbrister då och då. Man får i sig lite för lite här, eller lite för lite där. Den relevanta skillnaden är att när veganer missar något så missar dom i regel något rejält och helt och hållet. En köttätare har i regel fler näringsbrister, medan en vegan i regel har allvarligare brister. Äter man varierat nog och tänker på sitt näringsintag så kan både köttätare och veganer få i sig allt dom behöver. Dock så kommer ju vardagen in och spökar och det är lätt hänt att både köttätare och veganer i vardagsstressen missar att vara tillräckligt varierade i sin kost. Det finns kosttillskott att köpa i de flesta hälsokostaffärer och på apoteket. Köp dom, ät dom för säkerhets skull och framförallt se det inte som ett nederlag. Veganism handlar om att minska det lidandet man är med och bidrar till, och du minskar inte ditt bidrag mer för att du av en falsk stolthet inte tar hand om din kropp.

Avslutning

Det var tre tankar för dagen. Jag har fler, men vill inte göra inlägget för långt eller för tongivande då detta i första hand inte skall vara en blogg som moraliserar över människors matvanor utan ett sätt för mig att försöka dela med mig av min kost och ge enkla tips för de som vill laga vegansk mat. Jag kommer dock försöka ha några sådana här inlägg med jämna mellanrum och ifall det finns intresse för det så har jag också funderingar på ett framtida inlägg med frågor och svar. Går du i funderingar på att lägga om till vegan, eller är det något du funderar på så kan du skicka den frågan till min mail veganen (at) gmail (punkt) com. När jag fått in ett par tre frågor så ska jag sätta mig ner och svara på dom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar