söndag 18 maj 2014

Seitanbullar

Seitan, seitan, seitan, seitan. Guds gåva till mänskligheten och nu när jag köpt gluten från Tyskland så kan man ju baka på latmansvis.

Tid 1.5 timmar
Portioner: 2-3 portion. 16 bullar
Pris: 22:- eller 7-11:-/portion



1.5dl gluten
2msk rismjöl
1msk vetemjöl
vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar

1 buljongtärning
1msk ketchup
1krm liquid smoke
1.5dl vatten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp hälften vattnet i en kastrull, smula ner buljongtärning och rör ner de andra blöta ingredienserna. när buljongtärningen lösts upp, häll i resten av vattnet så det blir ljummet.

Rör ner vätskan med dom torra ingredienserna, knåda i typ 5 minuter, hacka upp bullen i 16 ungefär lika stora delar och gör bollar av dom. Låt bollarna vila ett slag (typ 15 minuter)

Buljong

5 dl vatten
1krm liquid smoke
1 buljongtärning
3 msk bjäst
2 chilifrukter
½ lök
salt, lite olja

Hacka upp löken och chilifrukterna. Fräs löken och chilin i oljan tills det svettats lite. Häll på vattnet, smula ner buljontärningen och lägg i de andra ingredienserna. Koka upp och låt koka, fast inte riktigt på högsta värmen (vi vill vara någonstans mellan koka och sjuda).

Lägg ner bollarna i buljongen och låt dom koka i en 45 minuter sådär.

Sen har vi bollar som kan användas som alternativ till köttbullar, eller om vi mixar några stycken, som alternativ till tacofärs eller som alternativ i en köttfärssås.

Som Die Antwoord säger, Worship Seitan!




90gram gluten 2.5:-
20 gram rismjöl 1:-
10 gram vetemjöl 50 öre
2 buljongtärningar 2.50:-
1msk ketchup 1:-
2krm liquid smoke 1:-
3 msk bjäst 5.5:-
2 chilifrukter 5:-
½ lök 1:-
vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar, lite olja 2:-

2 kommentarer:

  1. Mja, varför gluten? Extra liksom ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. tja, för att gluten är det man gör seitan på. Antingen så gör man det på detta viset med rent gluten (modernt vis) eller så gör man på gammalt vis och tvättar bort stärkelsen i vanligt vetemjöl så man bara har gluten kvar.

      Iaf, gluten är inte extra i denna rätten, det är själva kärnan.

      Radera