lördag 21 september 2013

vegetarisk pastej

Jag och Mia har haft en riktig "vårda-relationen-dag" idag, vi har umgåtts aktivt hela dagen på det sättet vi gillar det bäst. I köket eller i köksrelaterade aktiviteter. Först var vi borta på Orienthuset och Willys för att proviantera och sen har vi planerat vad som skall lagas etc. Vi bestämde oss bland annat för att göra smörgåstårta, och under veckan så kommer lite basrecept inför smörgåstårtan att portioneras ut. Idag, en god vegetabilisk pastej som funkar på mackan, eller som understa lagret i en smörgåstårta. På onsdag så har jag schemalagt majonäsen (yes, gjort egen, sjukt mkt godare, sjukt mkt billigare) och på Fredag så dimper smörgåstårtan in.

Nog om det.

Vegetarisk pastej.

Tid: 30 minuter
Portioner: Är du generös, så säg 10 mackor, annars fler.
Pris: 11:- (eller mellan 50 öre och 1:- per portion, beroende på hur mkt du brer på mackan).

1dl röda linser
2dl vatten
½ buljongtärning
½ gul lök
1 morot (runt 70g)
75g skogchampinjoner
3msk rapsolja
3msk linfröolja
 salt, peppar, herbamare

Koka upp linserna i vattnet med lite salt och en halv buljongtärning. När det kokat upp, sänk värmen och låt det sjuda tills vattnet försvinner, då är linserna troligtvis klara. Om inte annat så gör det inte speciellt mkt om en och annan är lite hårdare då du ska mixa det ändå.

Riv moroten och hacka upp löken och svampen, blanda allt i en bunke. Häll på linserna och låt det svalna lite innan du tillsätter oljan (av någon anledning så har jag fått för mig att man inte skall ha det för varmt när man jobbar med linfröolja). När det svalnat, tillsätt oljan och mixa alltihopa, smaka av med ytterligare kryddor som exempelvis salt, peppar och herbamare under omrörning.1dl röda linser 1.5:-

½ buljongtärning 1:-
½ gul lök 1:-
1 morot (runt 70g) 0.5:-
75g skogchampinjoner 2:- (Hemköp hade rea, 2.95:-/hg!!!)
3msk rapsolja 2:-
3msk linfröolja 2:-
 salt, peppar, herbamare 1:-
Totalt: 11:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar