Har börjat hänga runt på diverse veganforum på nätet (främst olika vegangrupper på facebook) och stöter där på uppfattningen om "100% vegan" lite titt som tätt.
Jag stöter på det när någon säger att produkter som "kan innehålla spår av mjölk" inte är veganska (spår av mjölk innebär att produkten producerats i samma anläggning och av den orsaken kan innehålla spår men man tillsätter inte mjölk eller vad det nu kan finnas spår av i produktionen).
Jag stöter på det när folk tycker det är problematiskt att ta sina mediciner för att dom innehåller animalier, mediciner som kanske är livsnödvändiga för personen i fråga.
Jag stöter på det när folk går bananas på någon som säger sig vara 95% vegan (vilket också är ett rätt skumt tankesätt, men de jag stött på som pratat om sig på det viset har försökt leva veganskt men upplever att det är för jobbigt att bråka om exempelvis mjölk i brödet de får på en restaurang eller att tacka nej när släktingen serverar quornfärs).
100% vegan i min mening borde signalera att man helt och hållet lyckats sluta med att förtrycka och/eller skada/döda andra levande, kännande individer för sin egen skull, ett väldigt vackert mål men som är fullständigt omöjligt att uppnå ifall man lever i dagens samhälle och med den köttnorm som finns runt omkring oss. Datorerna vi använder i skolan, på jobbet, i hemmet innehåller animalier, klistret i våra skor kan vara animaliskt (även om produkten i sig inte är av läder) etc etc. Det finns helt enkelt animalier i för många produkter för att vi skall kunna vara aktiva, produktiva samhällsmedborgare och samtidigt uppnå något som kan liknas vid 100% veganism.
Det finns inte någon poäng i att tävla om vem som är "mest vegan" då det
på sin höjd kan ge lite narcissistisk tillfredsställelse och inte är
något som gagnar djuren. Djurens väl och ve måste stå i fokus, det är för dem vi lägger om vår livsstil, det är för dem vi kämpar.
Veganism bör enligt mig snarare förstås som en strävan, en process. En strävan efter att minska vår utnytjande av andra levande, kännande varelser i den utsträckning det är möjligt. Mycket kan man göra själv, det är fullt rimligt att över tid övergå till en helt vegetarisk kost utan mjölk eller ägg, det är fullt rimligt att avstå kläder som tillverkas av läder, päls eller ull. Det är fullt rimligt att använda tvål, schampo etc som inte innehåller animalier och att undvika kosmetika som någonstans i ledet testats på djur.
Den individuella strävan räcker dock bara så långt och ifall man vill fortsätta minska förtrycket av djur så måste man organisera sig politiskt för djurens sa. I Sverige så kan man göra det antingen genom att engagera sig i Djurens Rätt, i Djurrättsalliansen eller genom att ensam eller tillsammans med en liten grupp vänner ägna sig åt direkt aktion under Djurens Befrielsefronts flagg. Vad man organiserar sig i, och vilka metoder man använder är i någon utsträckning upp till var och en, ens egen moraliska uppfattning och vilka konsekvenser man är beredd att ta för sina politiska övertygelser. Poängen är dock att vill man minska lidandet utöver det som enkelt kan göras på individuellt plan så kan processen inte stanna i dig som individ.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar