tisdag 15 oktober 2013

vårrullar

mumsade vårrullar till middag igår.Tid: 1 timme ungefär effektiv tid.
Portioner: 20-25 vårrullar (beroende på hur generös du är med smeten).
Pris: 20.5:- eller runt 1:- per vårrulle.

till "smeten"

1dl linser
2dl vatten
salt + vegeta

100g champinjon
1 morot (125g)
100g blomkål
1 charlottenlök
Kryddor efter behag, jag körde salt, peppar och det som var på blomkålsriset. Har tidigare gjort med finhackad chili i också, ett annat tips är ingefära.

1 fyrkant risnudlarlite salt


Koka upp linserna och låt dom puttra på låg värme i runt 15 minuter. Passa på att hacka och/eller tärna och/eller riva resten. Jag hackade svampen och löken, tärnade moroten och rev blomkålen (rester från blomkålsriset sen senast). Fräs på allt i en kastrull, när linserna är klar hiva i dom i den kastrullen också och börja koka risnudlarna (bör kokas i typ 3 minuter). Klipp ner risnudlarna i "smeten" och låt allt svalna en stund.

hetta upp lite vatten och lägg i valfritt kärl där ett rispapper får plats, jag använder mig av en telfonstekpanna som är lagom stor. Vattnet ska vara mellan ljummet och hett. Så nära hett som jag kan stoppa fingrarna i utan att lida brukar vara mitt riktmärke.

Lägg ett rispapper i vattnen, i typ 15-30 sekunder, ta upp det och lägg på en skärbräda. Klicka i liten av smeten, rulla, vik in kanterna och rulla färdigt. Helst ska man väl rulla hårt och få ut luften men det har jag inte fått knorr på än.När du rullat ihop alla vårrullarna så är det dags att börja med friteringen. Har du en fritös så är det ett plus, jag körde med en kastrull på plattan. Lagom mängd olja till kastrullen, vårrullarna ska kunna täckas av oljan. Lagom mängd för kastrullen jag valde var 5 dl palmolja (det finns en anledning till att onda företag använder palmolja, det är snorbilligt. Jag pyntade 10:- för en liter). Lägg inte vårrullarna för nära varandra, då klibbar de ihop, och så går dom sönder och fyller kastrullen med smet. =/1dl (75g) linser 1.5:-
100g champinjon 3:-
1 morot (125g) 1:-
100g blomkål 1.5:-
1 charlottenlök 1:-
 1 fyrkant risnudlar 2:-
 5dl palmolja 5:-
21 rispapper 5.5:-
total 20.5:-

1 kommentar:

  1. Champinjonröra i kondom - men gott måste det vara! Hittar inte rispapper här nere, men ska göra det hemma! /livet

    SvaraRadera