söndag 13 oktober 2013

biffar med blomkålsris och sallad

Jag har lite halvt om halvt funderat på att börja inkludera mer rå mat i min kost och har kollat runt en hel del på diverse raw vegan forum, kollat runt på recept och diskuterat med raw veganer på fejjan. Idag så råkade frukosten bli lite torkad frukt, och när jag skulle sätta igång med lunch så tänkte jag, varför inte slänga ihop lite mer raw? Hela måltiden är inte raw men betydligt mer än vad mina måltider brukar vara.

Får se om jag börjar länka ingredienserna till matalkyls sidor om näringsinnehåll på en mer permanent basis, idag har jag gjort det för de livsmedel jag kunnat finna där iaf.

Den färdiga kreationen med lite hamburgerdressing gjord "typ" som ett tidigare recept.



1 portion blomkålsris 3:-
1 biff 1:-
1 portion kålsallad 2:-
övrig sallad, nötter, dressing etc: höftat 10:- ungefär.
totalt: 16:-

Blomkålsris

Tid: 10 minuter
Portioner: 3-4 portioner
Pris: 10:- eller 3:- per portion

1 "litet" blomkålshuvud. typ 500g (blir runt 350g blomkålsris)
1/4:e-dels citron
havssalt, peppar, timjan, basilika

Jag testade att mixa blomkålen men insåg rätt snabbt att riva den funkade bättre. Riv grovkorning och lägg i bunke. Pressa i jouicen från citronen i bunken, mortla salt och pepparkorn och lägg i kryddorna i bunken, rör om med valfritt verktyg. Violá! blomkålsris! (riktigt gott till och med)




500g blomkål 8:-
1/4:e-dels citron 1:-
kryddor 1:-

röd- och vitkålsallad

Tid: 10 minuter
Portioner: 3-4 portioner
Pris: 6.5:- eller 2:- per portion

150g rödkål
150g vitkål

1.5msk linfröolja
1.5msk olivolja
1msk vitvinsvinäger
salladskrydda, salt, peppar

Finhacka kålen och lägg i bunke, Krama kålen för att "förstöra" fibrerna. blanda upp oljan och vitvinsvinägern med kryddorna och blanda ner det i bunken med den finhackade kålen.



150g rödkål 1:-
150g vitkål 1:-
1.5msk linfröolja 1.5:-
1.5msk olivolja 1.5:-
1msk vitvinsvinäger 0.5:-
kryddor 1:-

bön- och rödbetsbiffar

Jag tog fram bönor ur frysen som jag förberett vid tidigare storkok och fryst in i lagoma stora påsar. Annars så bör du blötlägga bönorna, byta vatten och koka dom i 1-1.5 timmar innan du börjar jobba med dom i receptet.

Tid: 30 minuter
Portioner: 15 biffar
Pris: 12.5:- eller strax under 1:- per biff

150g rödbetor
100g potatis
50g morot
300g Pintobönor
250g Kikärtor
1 gul lök
4 små chilifrukter
1.5 dl mjöl
salt, peppar

riv rödbetorna, potatisen och moroten, finhacka löken och chilifrukterna lägg allt i en bunke tillsammans med bönorna och mixa allt till en fin smet. Smaka av med salt och peppar. Rör ner mjöl till smeten blir "lagom stabbig", tog ungefär 1.5 dl för mig.

Klicka ner med en matsked i en oljad stekpanna och forma till runda biffar och stek tills dom får fin färg på båda sidorna.

Blir ungefär 15 biffar.


150g rödbetor 2.5:-
100g potatis 0.5:-
50g morot 0.5:-
300g pintobönor 2.5:-
250g kikärtor 2:-
1 gul lök 1:-
1.5dl mjöl 0.5:-
4 små chilifrukter 2:-
kryddor 1:-

totalt: 12.50:-

4 kommentarer:

  1. Ser gott ut! Lovar pröva! Men 10 min låter väldigt lite . )

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha. Well, 10 minuter är nog längre än vad det faktiskt tar att riva blomkålen, mortla kryddorna, krama citronen och röra runt i bunken.

      Radera
  2. Och jag som yttrade mej var livet ; D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde man inte gissa, alla bokstäverna var ju med i din första post. =D

      Radera